BAKIRKÖY’ÜN GÖBEĞİNDE CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN YAPIYLA İLGİLİ İŞLEM YAPTIĞI İÇİN TUTUKLANDI!
Capatiy AVM’nin 197 adet deprem perde betonunun olmadığını tespit eden, AVM yönetimine aykırılıkları gidermesi için 1 aylık yasal süre veren ve süre sonunda gerekli düzentmeleri yapmadığı için encümen kararı ile hukuken en alt seviyeden kesilen para cezası sonrası soyut beyanlarıyla Bakırköy Belediyesi hakkında açılan soruşturma kapsamında İBB’ye yönelik operasyonların ikinci dalgasında gözaltına alınan Teknik Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz’ün tutuklaması sonrası, olayın gerçeği ve kronolojisi kamuoyu ile paylaşıldı.
Geçtiğimiz dönem yine projeye aykırı olarak otopark alanında yaptığı ticari işletmeler sonrası ruhsat almaya gelen Capacity AVM sahiplerininin taleplerini değerlendiren ve yerinde incelemeler yaptıran Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz, AVM’nin ilk yapıldığı tarih olan 2004 onaylı statik betonarme projesine aykırı davranarak yaklaşık 200 ‘Deprem Perde Betonu’ yapmadığını tespit etmesiyle başlayan olayların kronolojik sıralaması gün yüzüne çıktı.
Bakırköy’ün merkezinde bulunan AVM’nin olduğu Fişekhane Caddesi Halit Ziya Uşaklıgil Caddesi cephesinin 4,5 metrekare büyütüldüğü, artışa karşılık 5 kat boyunca yapılması gereken projede bulunan yaklaşık 1500 metre boyutunda betonarme perde betonlarının da yine projeye aykırı olarak yapılmadığı tespit edildi. Encümen kararıyla kesilen para cezası sonrası soyut iddia ve çeşitli iftiralarla Capaciity Avm sahibi ve ortaklarının işbirliğiyle Bakırköy Belediyesi hakkında soruşturma açıldı.
2063 ARAÇ KAPASİTELİ OTOPARK, 1408’E DÜŞÜRÜLDÜ
AVM sahiplerinin otopark ruhsatı için Bakırköy Belediyesine başvurmaları neticesinde yapının denetiminin yapılması ile ilgili ilk inceleme 1 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan incelemede, AVM’nin projede belirtilen 2036 araç kapasitesini 1408 araca düşürüldüğü ve otopark alanlarının ticari ünitelere dönüştürüldüğü tespit edildi.
Tespitler doğrultusunda 24 Haziran 2024’te, günlük olarak çok fazla insan sirkülasyonu olan AVM’nin can ve mal güvenliği açısından performans analizi yaptırması gerektiği, yönetmelik gereği sığınakların ticari veya farklı amaçlarla kullanılamayacağı, otopark olarak kullanılması için de mülki amirden izin alınması gerektiği, ayrıca itfaiyeden de uygunluk raporu alması gerektiği AVM yönetimine bildirildi.
İMAR BARIŞINDAN FAYDALANMIŞ OLSA DA TAŞIYICI PERDE DUVARLARI İÇİN GÜNCEL DEPREM GÜVENLİK ANALİZİ YAPTIRMASI GEREKMEKTEDİR
Bakırköy Belediyesi’nin AVM’ye yaptığı bildirim sonrası herhangi bir düzenleme yapmadığı tespit edilen Capacity AVM’nin ‘İmar Barışı’ndan yararlandığı ancak ’...her ne kadar İmar Barışından yararlanarak yapı kayıt belgesi alınmış ise de 1508 metrekül taşıyıcı perde duvarları yıkılmış olduğundan binanın güncel deprem güvenlik analizinin yaptırıması gerekmektedir’’ şeklinde rapor düzenlendi.
Bakırköy Belediye Başkanlığı, 1 Kasım 2024’te tekrardan Capacity AVM yönetimine performans analizi yapılması ve uygunsuzluğun giderilmesini içeren bir yazı yazdı ve ardından 12 Kasım 2024’te Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ne başvurdu.
Üniversitenin İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü bilirkişilerden oluşturulan heyetle yaptığı incelemeler sonrası 22 Kasım 2024’te bilimsel ve teknik bir rapor hazırlandı. Raporda, statik projede olması gereken 197 adet betonarme perdenin yerinde bulunmadığı ve kolon boyutlarının projeye uymadığı belirtilirken, otopark özelinde ticari alan kazanmak için yapılan değişikliklerin de belediyenin ve ilgili idarelerin bilgisi ve onayı dışında yapıldığı, dolayısı ile binanın deprem dayanıklılığının riske atıldığı tespitine de yer verildi.
YAPI TADİL TUTANAĞI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NİN BİLİMSEL TESPİTLERİ DOĞRULTUSUNDA DÜZENLEDİ
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bilimsel tespitleri doğrultusunda 18 Aralık 2024’te bu kez Bakırköy Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapı tadil tutanağı düzenlendi ve AVM yönetimine aykırılıkları gidermesi için 1 aylık yasal süre verildi. Verilen yasal sürede gerekli düzeltmelerin yapılmaması üzerine 6 Şubat 2025 tarihinde yine yasal süreç işletilerek İmar Kanunu’nun 42. maddesine göre, uygulanabilecek alt ceza sınırı olan 197 milyon TL cezai işlem uygulandı.
TAPU MÜDÜRLÜĞÜNE BİLDİRİLDİ, SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
25 Şubat 2025 tarihinde de Bakırköy Tapu Müdürlüğü’ne ilgili yapının İmar Mevzuatına aykırı olduğu yönünde görüş yazısı yazılarak kayıt altına alındı.
Ayrıca, yasal sürecin devamı niteliğinde Bakırköy Belediyesi Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından 28 Şubat 2025 tarihinde TCK 184/1 “İmar Kirliliğine Neden Olma” suçundan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na halen devam etmekte olan 2025/23743 soruşturma numarasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Anayasa Mahkemesi’nin, İmar Kanunu’nun 16’ncı maddesindeki, “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır” düzenlemesi anayasaya aykırı bularak iptal etmiştir.
İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmasına ve imar barışının sağlanmasına yönelik usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılardan gerekli şartları sağlayanlara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulması halinde yapı kayıt belgesi verilebileceği öngörülmüştü. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemede; "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır" düzenlemesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verildi ve iptal edildi. İptal kararı sonrası yapı kayıt belgesi alan ve yasal statüye kavuşan binalarda deprem gibi etkenlerle yaşanabilecek olaylardan kamu kurumları da sorumlu olacaktır.
Sonuç olarak İstanbul’da yaşanması muhtemel büyük İstanbul depreminde Bakırköy’ün 1. Derecede yer alması ve büyük hasar alacağı belli ve yakın dönemde yaralarını hala saramadığımız 6 Şubat Depremi hafızalarda taze iken yapılan tüm işlemler hukuka, usule ve vicdana uygundur.
ALİ RIZA AKYÜZ: “GÖREVİMİ YAPTIM, YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM”
Kendisine yöneltilen dayanaksız suçlamalar hakkında konuşan tutuklu Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, “İnsan hayatını tehlikeye atan hiçbir yapıya göz yummadım, yummayacağım. Bu benim vicdani ve hukuki sorumluluğumdur. Mesleki sorumluluğumu, kamusal görevimi ve insan hayatını koruma yükümlülüğümü sonuna kadar yerine getirdim.” dedi.
Vatandaşların da tepkiyle karşıladığı olaylar sonrası, gerçeklerin üzerinin siyasi hesaplarla örtülmeye çalıştığı ifade edilirken, “Sorumlular adalet önüne çıkarılmalı, iftiraya uğrayanlar değil; yapı güvenliğini yok sayanlar hesap vermelidir.” denildi.
KAMUOYU ADINA SORUYORUZ
197 ADET DEPREM PERDESİ NEREDE? İNSANLARIN CAN GÜVENLİĞİ NEREDE? BU YAPIYI RİSKLİ ŞEKİLDE İNŞA EDENLER HAKKINDAKİ ASIL SORUŞTURMALAR NEDEN YÜRÜTÜLMÜYOR?ALİ RIZA AKYÜZ KONUYLA İLGİLİ İBB MECLİSİ'NDE DE KONUŞMUŞTU