Güngören Belediye Başkanı’nın halka şikayet ettiği meclis üyesi ‘Yalan söylüyorsunuz” dedi

Yayınladığı videoda, imar plan notlarının iptal edilmesi için Mimarlar Odası ve CHP’li Meclis Üyesi Musa Keleş’in 6 sayfalık dilekçenin tamamiyle aynı olduğunu söyleyen Başkan Demir, “Kentsel dönüşümün siyasete alet edildiğinin en somut örneklerinden biridir bu” dedi, CHP’li meclis üyesi ise ‘Aklın yolu bir” diyerek cevap verdi.

 

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın itirazı üzerine, Güngören Belediyesi’nin 7 mahalleyi kapsayan, “Güngören Revizyon Uygulama İmar Planı'na ait Plan Notları” ile ilgili yaptığı değişikliklerin 4 tanesi iptal edildi. Şehir Plancıları Odası, plan notlarında yapılan değişikliklerin 9 tanesine itiraz etmesine karşın Mahkeme, 4 itirazı uygun gördü.

 

HUKUKA UYGUN BULUNMADI

 

Plan notlarında yapılan değişikle yapılan itirazlardan 4 tanesini uygun gören Mahkeme’nin verdiği kararda özetle şöyle denildi:

“Güngören Revizyon Uygulama İmar Planı'na ait Plan Notları'nda değişiklik yapılmasına ilişkin 04.09.2019 tarihli Güngören Belediye Meclis kararı ile kabul edilen, 17.10.2019 tarihli İBB Meclis kararıyla tadilen kabul edilen ve 14.11.2019 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Güngören Revizyon Uygulama İmar Planı Plan Notları Değişikliği'nin 3, 6, 8, 15 ve 18 no'lu plan notlarına ilişkin kısmının şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, planlama esasları ve tekniklerine ve meri imar planlarına uygun olduğu,

27-II, 27-VII ve 29 no’lu plan notlarının ise; şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, planlama esasları ve tekniklerine ve meri imar planlarına uygun olmadığı anlaşıldığından; hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

 

YASAL DÜZENLEME GEREK

 

Plan notlarına eklenen 30 no’lu plan notuyla ilgili olarak Mahkeme özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

“Davanın 30 no’lu plan notuna ilişkin kısmına gelince;  uyuşmazlığa konu transfer kavramı incelendiğinde, plan değişikliğini yapan belediye tarafından kamulaştırma yolu ile bu alanların kamuya kazandırılmasına alternatif bir yöntem olarak imar hakkı transferi yolunun kabul edildiği anlaşılmaktadır.

Anayasa ve kanunlarla kabul edilen kamulaştırma yöntemine alternatif olması amacıyla kabul edilen imar hakkı transferi yönteminin ayrıntılı bir şekilde hukuksal alt yapısının başta İmar Kanunu olmak üzere yasa ile özel olarak tanımlanması ve hüküm altına alınması gerektiği ve bu kavramın uygulanmasına ilişkin esasların da yine yasal mevzuatta düzenlemesi gerektiği açıktır. Bu durumda, İmar Kanunu'nda yer almayan taşınmazın imar hakkı transferini öngören söz konusu yöntemin uyuşmazlığa konu plan notları ile kabul edilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

Mahkeme kararının idarelere tebliğ edilmesi üzerine Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Güngören’in en önemli sorunu kentsel dönüşüm sorunu. Bu yüzden plan notlarımızı hazırladık ve mecliste CHP’nin “hayır” oylarına rağmen geçirdik. Tam bu aşamada mahkeme kararıyla plan notlarımız iptal oldu. Peki buna kim itiraz etti? Kim karşı çıktı? Kim dava etti? Peki davayı kim açıyor? Şehir Plancıları Odası açıyor ve mahkeme plan notlarımızı iptal ediyor. Biz burada bir kişiye üç kişiye beş kişiye yönelik bir düzenleme yapmıyoruz ki biz burada Güngören’in genelini ilgilendiren, insanların binalarını depreme dayanıklı hale getirmesini sağlayan bir düzenleme yapıyoruz ve bu bugün iptal oldu. Ama vatandaşlarımızın gönlü ferah olsun kim ne yaparsa yapsın, kim nerede hangi hesabı yapıyor olursa olsun, kim bu işi nasıl engellemek istiyorsa engellesin, biz ilk mecliste yeniden bu plan notlarını getireceğiz.”

 

MUSA KELEŞ KAMUOYUNA VE BAŞKAN DEMİR’E SESLENDİ

 

Konuyla ilgili görüş aldığımız CHP’li Meclis Üyesi Musa Keleş, dilekçelerin aynı şekilde olmasını ‘Aklın yolu bir’ diyerek cevaplarken, Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir’e de şöyle seslendi.

*Bir şehrin planını yapmaktan acizsiniz, hukuka, tekniğe uygun plan yapamamaktasınız, kentsel dönüşümü de yüzünüze gözünüze bulaştırdınız, bir de çıkıp halka yalan söylemektesiniz.

Bu planlar 2013’ten beri tam 4 defa değişti. Şehri Yap-Boz tahtasına çeviren sizsiniz.

Mecliste de itiraz ettiğimiz bu maddelerle ilgili, “Gelin uzlaşalım, planları hukuka ve tekniğe uygun bir şekilde düzenleyerek ‘Oy Birliği’ ile meclisten geçirelim dediğimizde bizi dinlemediniz, meclisteki parmak sayınıza güvendiniz.

Ayrıca plan notlarının tamamı değil, sadece 4 maddesi iptal oldu. Bunu bile halka doğru söylemiyorsunuz.

Belediye Başkanlığı yapamadığınız gibi, hukuka ve tekniğe uygun planlar da yapamadınız.

Ayrıca herkesin ve her kurumun dava açma hakkı vardır. Yaptığınız bu suçlamalarla aslında beni yahut bu ülkenin namuslu demokratik kitle örgütlerini değil, Millet adına karar veren İstanbul 14. İdare Mahkemesi’ni tartışmaya açıyorsunuz.

Dilekçe göstererek halkın algısını yönlendireceğinize, mahkeme kararlarını göstermelisiniz. Zira, iptal kararı veren Mahkemedir ve siz bu ülkenin bağımsız yargısını tanımamaktasınız. 

Ne yazık ki Güngören Belediyesi, hukuk tanımaz, Mahkemeleri yani devleti saymaz bir hale düşmüştür”