Usta sanatçı Edip Akbayram hayatını kaybetti

Gündem 02.03.2025 - 20:27, Güncelleme: 02.03.2025 - 21:34
 

Usta sanatçı Edip Akbayram hayatını kaybetti

Bir süredir geçirdiği zatürre hastalığı sonrasında götürüldüğü Haydarpaşa Numune Eğtim ve Araştırma Hastanesi’nde iç kanama sonucu yoğun bakıma alınan ve 4 Ocak’tan bu yana tedavi gören 75 yaşındaki sanatçı Edip Akbayram çoklu organ yetmezliğinden bugün saat 19.30.’da hayatını kaybetti.
Geçirdiği zatürre hastalığı nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören sanatçı Edip Akbayram, taburcu edildikten sonra evinde düşmesi sonucu 9 Ocak’ta yeniden hastaneye kaldırılmııştı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 52 gündür yoğun bakımda tedavisi süren Edip Akbayram’ın, doktorların tüm müdahalelerine rağmen bugün saat 19.30’da çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirtildi.   İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin değerli sanatçılarından Edip Akbayram'ın, yaklaşık 2 aydır tedavi gördüğü Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi.   Edip Akbayram kimdir? Edip Akbayram, 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te doğdu. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalandı. Çocukluk yıllarında bir orkestra kurdu ve amatör olarak evlerinin yakınındaki bir düğün salonunda çalıştı. Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan’ın, Karacaoğlan’ın deyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylediler. İlk plağı Kendim Ettim Kendim Buldum’u da lise yıllarında yaptı. İlk plağını çıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler’di. Plak da ‘Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası’ ve ‘Edip Akbayram ve Siyah Örümcekler’ başlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı. Gaziantep’ten sonra ikinci adresi Adana oldu. Adana, Akbayram’ın kurduğu orkestrayla ilk kez sahneye çıktığı kenttir. Daha sonra burada ‘Beyaz Saray’ adlı bir gazinoda çalışmaya başladı. 1968’de liseyi bitirip İstanbul’a gitti. Liseyi bitirdiği zaman hep öğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun eğitimini almak için üniversite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Fakat müzik ağır bastı ve bu meslekten vazgeçerek kendini müziğe verdi. İstanbul’a geldikten sonra 1971’de Altın Mikrofon Yarışması’na katıldı. Âşık Veysel’in bir şiirinden esinlenerek yaptığı ilk bestesi olan ‘Kükredi Çimenler’le birinci oldu. 1974’te Dostlar Orkestrası’nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu. Daha sonra ‘Kara Kuzu’, ‘Deniz Üstü Köpürür’ ve ‘Garip’ adlı 45’liklerle ödüller aldı ve ünü yurt çapında duyulan bir sanatçı. ‘Aldırma Gönül’ ve ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ adlı parçalarıyla satış rekorları kıran ve Altın Plak kazanan sanatçının çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar ödülü var.
Bir süredir geçirdiği zatürre hastalığı sonrasında götürüldüğü Haydarpaşa Numune Eğtim ve Araştırma Hastanesi’nde iç kanama sonucu yoğun bakıma alınan ve 4 Ocak’tan bu yana tedavi gören 75 yaşındaki sanatçı Edip Akbayram çoklu organ yetmezliğinden bugün saat 19.30.’da hayatını kaybetti.

Geçirdiği zatürre hastalığı nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören sanatçı Edip Akbayram, taburcu edildikten sonra evinde düşmesi sonucu 9 Ocak’ta yeniden hastaneye kaldırılmııştı.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 52 gündür yoğun bakımda tedavisi süren Edip Akbayram’ın, doktorların tüm müdahalelerine rağmen bugün saat 19.30’da çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirtildi.

 

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin değerli sanatçılarından Edip Akbayram'ın, yaklaşık 2 aydır tedavi gördüğü Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi.

 

Edip Akbayram kimdir?

Edip Akbayram, 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te doğdu. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalandı.

Çocukluk yıllarında bir orkestra kurdu ve amatör olarak evlerinin yakınındaki bir düğün salonunda çalıştı.

Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan’ın, Karacaoğlan’ın deyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylediler. İlk plağı Kendim Ettim Kendim Buldum’u da lise yıllarında yaptı.

İlk plağını çıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler’di. Plak da ‘Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası’ ve Edip Akbayram ve Siyah Örümcekler’ başlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı.

Gaziantep’ten sonra ikinci adresi Adana oldu. Adana, Akbayram’ın kurduğu orkestrayla ilk kez sahneye çıktığı kenttir. Daha sonra burada ‘Beyaz Saray’ adlı bir gazinoda çalışmaya başladı.

1968’de liseyi bitirip İstanbul’a gitti. Liseyi bitirdiği zaman hep öğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun eğitimini almak için üniversite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Fakat müzik ağır bastı ve bu meslekten vazgeçerek kendini müziğe verdi.

İstanbul’a geldikten sonra 1971’de Altın Mikrofon Yarışması’na katıldı. Âşık Veysel’in bir şiirinden esinlenerek yaptığı ilk bestesi olan ‘Kükredi Çimenler’le birinci oldu.

1974’te Dostlar Orkestrası’nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu. Daha sonra ‘Kara Kuzu’, ‘Deniz Üstü Köpürür’ ve ‘Garip’ adlı 45’liklerle ödüller aldı ve ünü yurt çapında duyulan bir sanatçı.

‘Aldırma Gönül’ ve ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ adlı parçalarıyla satış rekorları kıran ve Altın Plak kazanan sanatçının çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar ödülü var.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.