“Bakırköy’de açlıkla terbiye etmeye çalışan bir zihniyet var”
“Bakırköy’de açlıkla terbiye etmeye çalışan bir zihniyet var”
Toplu sözleşme hakları için 14. eylemlerini gerçekleştiren DİSK Genel İş Sendikası 2. Nolu Şube üyesi çalışanlar, 39 ilçesi olan İstanbul’un 590 milyonla en yüksek bütçeye sahip 14. ilçe olan Bakırköy Belediyesi’nin çalışanlarına yaptığı uygulamaları “Açlıkla terbiye etme etmek isteyen bir anlayış” olarak değerlendirdi.
Bakırköy halkına hizmet eden 1.100 emekçinin tek isteğinin kurallı, güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmak olduğunu ifade eden DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, yaklaşık 3 yıldır yetkilerine itiraz eden Bakırköy Belediye yönetimi yüzünden, işçilerin açlıkla terbiye edilmek istendiğini, baskıyla, zulümle meydandaki eylemlere gelmelerinin engellendiğini ve eylem saatine görevlendirmeler yapıldığını söyledi.
Çalışanlar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Sekreteri Süreyya Doğan, mahkeme itirazı ile toplu sözleşmelerinin imzalanmayışı yetmezmiş gibi ‘Kısa çalışma ödeneği’ ile esnek çalışma, ‘Eşit işe eşit ücret’ söylemi ile maaş düşürme, ‘Yemek parasını’ 5 liraya indirme, hakkını arayan işçileri tehdit etme, ücretsiz izin ile işten çıkarma ve sendikadan istifa baskısı ile zorla evrak imzalamaya varana kadar ne hukuki ne de ahlaki olmayan davranışlara maruz kaldıklarını söyleyerek, haklarını elde edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
İSTANBUL’UN EN YÜKSEK BÜTÇESİNE SAHİP 14. BELEDİYESİ
İstanbul ‘un 39 ilçesi arasında en büyük 14. bütçeye sahip olan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanan 590 milyonluk bütçeye sahip bir belediyenin çalışalarına toplu sözleşme yapmaması işçileri olduğu kadar, ilçe kamuoyunuda rahatsız ettiğinin altını çizen Doğan, “2014 yılından bu yana bu devasa bütçe ile Bakırköy e hiç bir şey yapılmadığı gibi çalışanların toplu sözleşmesi yapılmamış ve 120 milyon olan toplam personel gideri 90 milyonun altına düşmüştür” dedi.
Bakırköy Belediye bütçesinin Türkiye genelindeki pek çok il ve ilçe belediyesinden yüksek bir paya sahip olduğunu söyleyen Süreyya Doğan, ilçe halkına seslenerek, “Bakırköy kamuoyunun vicdanına soruyoruz. Sizce neden işçilerin toplu sözleşmesi yapılmıyor? Yada neden şeffaf belediyecilik örneği sergilenmiyor?” diye sordu.
BİR YANDA 50 MİLYON BÜTÇELİ TUNCELİ BELEDİYESİ, BİR YANDA 590 MİLYON BÜTÇELİ BAKIRKÖY BELEDİYESİ
Şeffaf belediyecilik örneği vermek adına Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu örneğini vererek konuşmasını sürdüren Doğan, 2020 yılında 50 milyon 483 bin bütçesi ile 48 milyon 223 bin lira harcama yaparak para biriktiren, ihalelerle birilerini zengin etmeyerek halkına hizmet eden Malkoçoğlu’nun, çalışanlarının, halkının ve esnafının mutlu, huzurlu ve tüm ülkenin taktirini kazandığını ifade ederek, diğer yanda da çalışanına 5 lira yemek parası veren, çalışanlarının maaşını düşüren, çalışanını işten atan, 590 milyonluk devasa bütçesi ile toplu sözleşme imzalamayan, halkı, esnafı, pazarcısı, işçisi ve memuru ile kavgalı Bakırköy Belediyesi’ni kamuoyunun vicdanına bıraktı.
İşçilerin demokratik ve yasal taleplerinin yerine getirilmesini isteyerek konuşmasını sonlandıran Süreyya Doğan, “İşçilerle uğraşmayın, ekmeği ile oynamayın, baskı yapmayın” diyerek, bir kez daha taleplerini dile getirdi.
Hep birlikte belediye binası önüne yürüyen Disk Genel İş Sendikası 2. Nolu Şube Üyesi emekçiler ve destekçileri, “Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın. Keyfi olarak işten atılan işçiler geri alınsın. Ücretlerinde kesinti yapılan işçilerin ücretleri eski haline getirilsin. İşçiler üzerinde yapılan baskı ve tehditlere son verilsin” diyerek eylemlerini sonlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.