“Artı 1 kat Bakırköy için çözüm değil”
“Artı 1 kat Bakırköy için çözüm değil”
Yaşanan son depremle birlikte Bakırköylülerin gündeminden çıkmayan ve İBB’nin Şubat ayı toplantısında Ak Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla ret edilen +1 kat artışlı Kentsel Dönüşümle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar, Mimarlar Odası Trakya Bölge Başkanı Mustafa Fazlıoğlu ile görüştü.
+1 kat artışlı parsel bazında dönüşümün çare olmadığını ama yapacak bir şeylerinin de olmadığını belirten vatandaşlar, Fazlıoğlu’ndan gündemi değerlendirmesini ve neler yapabilecekleri konusunda bilgi almak istediklerini söylediler.
Beklenen büyük İstanbul depreminden en çok etkilenecek ilçelerden biri olan Bakırköy'de, binaların çoğunun riski olduğunun bilindiğini ve vatandaşın da bu konunun çözümü için haklı bir talebi olduğunu söyleyen Mustafa Fazlıoğlu, “Ancak biz konunun uzmanları olarak depreme karşı güvenli bir kent için kat artışının tek başına yeterli bir çözüm olacağına inanmıyoruz” diyerek düşüncelerini paylaştı.
Bakırköy özelinde +1 kat artışının yüzde 20 nüfus artışı demek olduğunu ve bunu 39 ilçeye yayarsak İstanbul’da +4 milyon nüfus anlamını taşıdığını belirten Fazlıoğlu, “Buna ne İstanbul, ne ilçeler ne de Bakırköy hazır değildir. Bu doğru bir yaklaşım değildir” diyerek açıklamalarına devam etti.
AKP’DEN DEĞİL, BİLİMSEL AÇIKLAMASI OLMADIĞI İÇİN İBB’DEN GEÇMEDİ
Bakırköy Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararı da, kararın alınış şeklini de doğru bulmadıklarını söyleyen Mimar Mustafa Fazlıoğlu, “Sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını ve halkı dâhil etmeden bir karar alınmıştır. İBB’ye gönderilen plan notu tadilatında nasıl bir çalışma yapıldığını bilmiyoruz” dedi.
Henüz böyle bir karar alınmadan önce Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç’le görüştüklerini, kendilerine kentsel dönüşümden bahsettiğinde, meslek odalarını ve halkı bu karara mutlaka katmaları gerektiğini söylediğini de ifade eden Fazlıoğlu, “Sonrasında kararın meclisten geçtiğini ve İBB’ye gönderildiğini bizde sizler gibi haberlerden duyduk” diyerek devam etti.
Başından beri kendilerine her sorana “Bu karar İBB’den geçmez” dediklerini, AKP’den dolayı değil, plan notu tadilatının bilimsel mantığının olmadığından dolayı geçmeyeceğini söylediklerini ifade eden Mustafa Fazlıoğlu, geçtiğimiz günlerde Bakırköylü kadınların çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ve imza kampanyası için emniyetten izin aldığını, bunu da halkın hassasiyetinden dolayı yaptığını söyledi.
KANAL İSTANBUL’A HARCANACAK PARANIN, KENTE HARCANMASINI TALEP ETMELİYİZ
Talepler konusunda da halkı duyarlı olmaya davet eden Mustafa Fazlıoğlu, yakın bir tarihte Bakırköy Kent Savunması ile birlikte geniş katılımlı bir çağrı yaparak Kanal İstanbul ve Deprem konulu bir panel düzenleyeceklerini, İstanbul’un kanala değil, depreme çözüm ihtiyacı olduğunu, kanala harcanacak kaynağın depreme ayrılması gerektiğini yüksek sesle ifade edeceklerini belirtti.
Kanal İstanbul Projesi ile amacın kanal değil, deniz manzaralı yeni bir şehir projesi olduğunu belirterek devam eden Fazlıoğlu, “Devletin bir kaynağı varsa, bu kaynağı zemin ve bina yenilemede kullanması gerekiyor” diyerek, devletin ilgili birimlerinden bunu talep etmeleri gerektiğini söyledi.
İBB’NİN +1 KAT ÇALIŞMASI VAR
İBB’nin tüm İstanbul genelinde çatı katlarının tam kullanımla ilgili bir çalışması olduğunu, geçtiğimiz günlerde yapılan İmar Çalıştayı’nda bunun dile getirildiğini ve çatı katlarını bağımsız hale getirileceğini hatırlatan Fazlıoğlu, “Aslında bu da artı 1 kat demektir. Kısmen de olsa imar affı sayılır ve çatı katlarının bağımsız kat yaparak satışının da önünü açmak demektir” dedi. Bu çalışmayla birlikte asansör, yangın ve merdiven gibi pek çok yönetmeliğin de uygun hale getirilmesi çalışmalarının yapıldığını ve sonuç olarak +1 kat konusunda İBB’nin de bir çalışması olduğunun görüldüğünü belirtti.
BU İŞLER PLAN NOTLARIYLA OLACAK İŞLER DEĞİLDİR
Mevcutta özellikle bitişik nizam olan yerlerde +1 kat yükseltilmeye ihtiyaç olduğunu, bodrum katlarda oturan vatandaşların sokakla, güneşle, havayla buluşturulup nemli ortamdan kurtarılması, o katların da ortak alan olarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Tüm bu işler plan notlarıyla olacak şeyler değildir. Özellikle Adabazlı çözümlere gidilmesi gerekiyor. Parsel birleştirmelerde yüzde 10-20-30 artışlar zaten var. Bu doğru mudur o da tartışılır. Zeytinburnu’nda bu planlar yaklaşık 7 yıldır geçerli olmasına rağmen başarılamadı. Çünkü arkasında mülkiyet sorunları, kamusal alanlar, mülk sahiplerinin anlaşamaması gibi pek çok sorun çıkıyor” dedi.
MERKEZİ İRADENİN BU İŞİN İÇİNDE OLMASI LAZIM
Sonuç olarak bütüncül bir plan yapılması gerektiğini, Bakırköy özelinde ise, gelecek 20-30 yılın da hesaplanarak planlama yapılması gerektiğini, aslına bakılırsa bunun ne belediyenin, ne de siyasi partilerin tek başına yapacağı bir iş de olmadığını, muhakkak merkezi iradenin bu işin içinde olması gerektiğini, Kanal İstanbul gibi büyük bir maliyeti olan fonlarının, can ve mal güvenliğine aktarılması gerektiğinin altını çizdi.
KLASİK MÜTEAHHİTLİK DEĞİL, KOOPERATİFÇİLİĞE BENZEYEN YENİ BİR ÜRETİM SİSTEMİ LAZIM
10 yaşındaki bir arabanın yenisini almak için, üzerine neredeyse bir o kadar para verildiğini hatırlatan Mustafa Fazlıoğlu, “Yani 30-40 yıllık binamızı yenilemek için de üzerine para vermemiz lazım. Bu noktada da uzun vadeli kredilerin devreye girmesi lazım. Klasik müteahhitliğin de değişmesi, kooperatifçiliğe benzeyen, yeni bir üretim sisteminin hayata geçirilmesi lazım” dedi.
BELEDİYELERİN VE BÖLGELERİN KENDİ KİPTAŞ, TOKİ YAPILANMALARININ OLMASI LAZIM
TOKİ ve KİPTAŞ’ın halka güvenli ve ucuz konut sağlamak amacı ile kurulduğunu, belediyelerin ve bölgelerin kendi Toki’leri ve Kiptaş’ları olması gerektiğini, uzun vadeli düşük faizlerle vatandaşın ev sahibi olması gerektiğini söyleyen Mustafa Fazlıoğlu, “Ne yazık ki ne devletin böyle bir derdi var, ne de bizim belediyelerimizin bunları talep etmek ve zorlamak gibi bir oluşumları var” dedi.
MÜCADELEYİ BAŞTAN BERİ BÖYLE YAPSAYDIK, BU GÜN BUNLARI KONUŞMAZDIK
Vatandaşın haklı bir talebi olduğunu, depreme dayanıklı sağlıklı evlerde yaşamak istediklerini, baştan beri mücadeleye STK’ları, meslek odalarını ve halkı katsalardı ve haklı taleplerle mücadeleye devam etselerdi, belki de bu gün bunları konuşuyor olmayacaklarını da dile getiren Fazlıoğlu, “Bu konu bütüncül bir plan anlayışı ile devlet, yerel yönetimler, meslek odaları ve halkın işbirliği ile çözüme kavuşmalıdır. Devlet ve yerel yönetimler acilen depreme karşı güvenli kentler için bilimsel projeler üretmeli ve bu projelerde halkın yararı gözetilmelidir. Devletin imkanları Kanal İstanbul gibi akıldışı projeler için değil halkın can güvenliği için kullanılmalıdır” diyerek, yakın tarihte yapacakları bilgilendirme toplantısına tüm halkı davet etti.
Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.