Ak Partili Özlem Erol, 'Konuşan Duvar Projesi’ni sordu
Ak Partili Özlem Erol, 'Konuşan Duvar Projesi’ni sordu
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, şehir genelinde kara yollarında duvarlardaki dikey bahçeleri yüksek maliyet gerekçesiyle kaldırarak, yerlerine "Konuşan Duvarlar Projesi" kapsamında grafiti çalışması, İBB’nin Ekim ayı toplantılarında tartılma konusu oldu.
İBB Meclisi'nin Ekim ayı ilk toplantısında söz alan Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı AK Partili Özlem Erol, dikey bahçelerin ve grafiti çalışmasının maliyeti ve çevreye etkisi gibi konuları gündeme getirerek, 7 maddelik soru önergesi verdi.
İBB’nin yeni yönetimiyle birlikte İstanbul’un her geçen gün kimliğinden biraz daha uzaklaştığını, özellikle çevre, doğa ve bitki örtüsüne yönelik tahribatın arttığını ifade ederek konuşmasına başlayan Özlem Erol, örnek olarak da önce İstanbul’un simgesi olan rengarenk lalelerin izlerinin silinmesi, ardından arıtma tesisi temel atmama töreni, göl ve derelerdeki artan kirlilik, balık ve su canlılarının telef olması gibi örnekler verdi.
Şimdi de ana arterlerde yeşilin tüm tonlarını üzerinde barındırarak göz zevkine de hitap eden dikey bahçelerin alt yapısıyla birlikte sökülerek yok edilmesine tepki gösteren Erol, yerine tercih edilen grafiti çalışmasını ülkelerin yoksul varoşlarında görmeye alışık olduklarının altını çizdi.
Özlem Erol, “Birçok uyumsuz rengin rast gele bir araya getirildiği zevksizlik örneği” olarak tanımladığı grafiti çalışmasına karşılık, kaldırılan dikey bahçelerin trafik gürültüsünün yalıtılması ve araçlardan çıkan toksik gazların emisyonlarının azaltılması gibi bilimsel gerekçelerle planlanarak yapıldığının altını çizdi.
İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, dikey bahçelerin kaldırılma gerekçesi olarak maliyetini söz konusu ettiğini söyleyen Erol, “O zaman metro da yapmayalım ne gerek var. 100-200 tane daha İETT otobüsü daha ekonomik olur” diyerek cevaplandırılması istemiyle şu sorular yöneltti.
1- Her fırsatta belediyeyi 16 milyonla yöneteceğinizi ifade ediyorsunuz. Bu işlemle ilgili İstanbul halkının fikrini, görüş ve onayını aldınız mı? Görüş aldıysanız hangi yolla aldınız, sonuçlarını bizimle paylaşır mısınız?
2- Bakım maliyetinin 12 milyon olmadığını bilmekle birlikte sizin bu maliyetlerinizden yola çıkarak, bu peyzajın yıllık kişi başı maliyeti 75 kuruş ise, 1 TL’lik maskeye 2.89 veren İBB yönetimi için yıllık bakım ücreti 1 TL bile olmayan bu bakım ücreti sizce çok mudur?
3- Sökmüş olduğunuz dikey bahçeleri yeniden yapmanız gerekirse bu işin maliyeti yani çöpe attığınız değerin maliyeti ne kadardır? Ve bu söküm işlemi ciddi bir israf değil midir?
4- Yeni boyanmış beton bariyerlerin sizin deyiminizle konuşan duvarların toplam maliyeti nedir?
5- Bu sökümden sonra oluşacak trafik gürültüsünü ve atık gazların artan emisyon değerlerini nasıl azaltacaksınız? Bu işlemin maliyeti ne olacak? Bu konuda herhangi bir istişare yaptınız ya da bilgilendirildiniz mi?
6- Birçok uyumsuz rengin dikkat dağıtan bu rengi trafikteki sürücülerin dikkatini dağıtması ve kazalara yol açma ihtimalini değerlendirdiniz mi?
7- İstanbul’u bilimin ve fen’in ışığında yöneteceğinizi söylüyorsunuz. Bu yeşil ve doğal dikey bahçelere karşılık grafiti yapılmasının olumlu ya da olumsuz herhangi bir bilimsel çalışma yaptınız ya da uzmanlardan bilimsel bir görüş aldınız mı?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.