İşçiler ‘İnsanca yaşamak’, Belediye Başkanı ve Dönüşüm Platformu “+1 kat istiyoruz” dedi
İşçiler ‘İnsanca yaşamak’, Belediye Başkanı ve Dönüşüm Platformu “+1 kat istiyoruz” dedi
Aylardır hak arama mücadelesi sürdüren Bakırköy Belediye işçilerinin eylemine karşılık, +1 kat talebi ile meydanda çadır kuran ‘Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu’nun basın açıklamasını aynı saate denk getirip, belediye başkanının işçilere hitap etmesine fırsat vermesi ‘İşgüzarlık’ olarak değerlendirildi.
3 yıldır yapılmayan toplu sözleşme hakları, düşürülen maaşları ve yaşanan hak kayıpları için yaklaşık 2 aydır Salı ve Perşembe günleri meydanda eylem yapan DİSK Genel İş Sendikası’nda örgütlü işçilerin ilk eylemine katılarak tepki toplayan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, bu kez meydanda ‘Kentsel Dönüşüm Platformu’nun aynı saatte düzenlediği basın açıklamasından işçilere seslendi.
DİSK’İ ÜCRET SENDİKACILIĞI YAPMAKLA İTHAM ETTİ
“Sendikacılık ücret sendikacılığı ile olamaz” diyen Kerimoğlu, DİSK Genel İş Sendikası’nı ‘Ücret Sendikacılığı’ yapmakla itham ederken, sadece CHP’li belediyelerin olduğu yerde eylemlilik yapmak yerine, Türkiye’nin temel sorunlarıyla ilgili mücadele etmelerinin çok daha anlamlı olacağını söyledi.
“BAKIRKÖY ALGILARLA YÖNETİLİYOR”
Her platformda ‘Demokrasi Bileşeni’ olduklarını ifade eden DİSK Genel İş Sendikası yetkilileri ve üye işçileri, Kerimoğlu’nun konuşmalarına ıslık çalarak karşılık verirken, kendisine ‘Sosyal Demokrat’ diyerek 12 milyonluk evde oturan CHP’li bir belediye başkanının söylediklerinin de bir hükmünün olmadığını ifade ederek, “Bakırköy algılarla yönetiliyor” dedi.
“SİZ BELEDİYE ÇALIŞANLARI MISINIZ?”
‘Halk Çadırı’na gidişte eylem yapan işçilerin yanına giden Başkan Kerimoğlu’nu karşılayan Disk Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan’ın “Biz sorunlarımızı masada çözmek istiyoruz” demesine karşılık, ‘Konuşuruz konuşuruz’ diyerek geçiştiren ve toplanan işçilere, “Siz belediye çalışanları mısınız?” diye sorması dikkat çekti. Kerimoğlu’nun bu söylemi, müdürleri aracılığı ile sendikadan istifaya zorlanan, işten çıkarılmakla tehdit edilen işçiler arasında, “Bu kadar baskıya rağmen, nasıl meydanlardasınız?” şeklinde yorumlandı.
“İŞÇİLER HEYKEL Mİ YİYECEK?”
14 Mart’ta ‘Tıp Bayramı’ etkinliği düzenleyen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, belediye bünyesindeki ‘Tıp Merkezi’ çalışanı sağlık emekçilerini kısa çalışma uygulamasına mahkum ettiğini, yemek ücretlerini 5 TL’ye düşürdüğünü ve baskıyla kendisini alkışlatmak için etkinliğe götürdüğünü söyleyen DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Nerede samimiyet, nerede hak, hukuk, adalet. O işçiler heykel mi yiyecek” dedi.
“İŞÇİ ÇALIŞAMAZSA DÖNÜŞÜMLERİN HİÇ BİRİ OLMAZ”
Kerimoğlu,+1 kat talebi ile meydanda çadır kuran platformda konuşmasını sürdürürken DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi’de, “Dönüşümler yapılır, meydanlar yapılır ama işçi olmazsa bunların hiç biri yapılamaz” diyerek, “Burada olmamızın tek sebebi işçilerin insanca yaşaması ve evine ekmek götürmesi” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BÜNYESİNDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NEDEN BUNLARI YAPTINIZ?”
Kentsel Dönüşüm Platformu’nun basın açıklamasının ardından makamına giden Bakırköy Belediye Başkanı ve yöneticilerinin ardından basın açıklamasına geçen belediye işçileri adına konuşan Süreyya Doğan, “14 Mart Tıp Bayramı’nda konuşma yapan Başkan Bülent Kerimoğlu, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği vurgusunu Bakırköy Devlet Hastanesi önünde tüm kamuoyuna yapmıştır. Bizde buradan kendisine soruyoruz. Sağlık çalışanlarının maaşlarını neden düşürdünüz? Neden kısa çalışma ödeneği ile ücretsiz izne gönderdiniz? Sağlık çalışanlarına günlük 5 lira yemek parası vermiyor musunuz? Belediye bünyesinde çalışan sağlık çalışanlarını isteği ve onayı olmadan başka bir kuruma devretmiyor musunuz? Sağlık çalışanı 2 işçi arkadaşımızı işten neden çıkardınız? Sağlık çalışanlarına zorla ve baskı ile özlük haklarında hak kaybı olacak şekilde neden evrak imzalattınız? Evrak imzalamayanlar işten atılacak diyen Sağlık Müdürü, Bakırköy Belediyesinin mi yoksa Tanzanya da herhangi bir yerin mi sağlık müdürü?” diye sordu.
“TANZANYA’DA BİLE OLMAYACAK OLAYLAR BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NDE OLUYOR”
İşten çıkarılması için evine tebligat gönderilen işçi arkadaşlarının, özlük haklarında kayıpları olacağı için verilen evraklara şerh koymalarından dolayı işten çıkarılma ile karşı karşıya kaldıklarını da belirten Doğan, “Tanzanya da bile olmayacak olaylar ne yazık ki Bakırköy Belediyesi’nde oluyor. Karşımızda bir belediye başkanı ama iki farklı kişilik var. Biri hak, hukuk, adalet, demokrasi, özgürlük ve sosyal adalet vurgusu ile konuşma yapan Bülent Kerimoğlu, diğeri de haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik, anti demokratik uygulamalarla çalışanlarına baskı ve zulüm uygulayan Kerimoğlu” diyerek eylem ve söylem farklılıklarına dikkat çekti.
“TOPLU SÖZLEŞMEYİ ENGELLEYEN VE YAPMAYAN TEK BELEDİYE BAKIRKÖY”
Siyasi parti fark etmeksizin, İstanbul da tüm belediyelerde sözleşme süreçlerinin devam ettiğini, çalışanlarının sosyal haklarını aldığını ve Türkiye‘de sözleşmenin yapılmasını engelleyen ve yapmayan tek belediyenin Bakırköy Belediyesi olduğunu belirten Süreyya Doğan, “Burada 6356 sayılı sendikalar kanunu uygulanmadığı gibi 4857 sayılı iş kanunu çiğnenmiş, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği hükümleri de yok sayılmıştır” diyerek devam etti.
CHP’Lİ VEKİLLERE SESLENDİ; “SİZ ÖNCE KENDİ BELEDİYELERİNİZE BAKIN”
Diyanet’in 2021 yılı için fitre miktarını 1 TL’lik artışla 28 lira olarak belirlemesini eleştiren CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal ve Erdoğan Toprak’a da seslenen Disk Genel İş Sendikası Mali Sekreteri Süreyya Doğan, Bakırköy Belediye işçilerinin günlük yemek ücretlerinin 5 TL’ye düşürüldüğünü hatırlatarak, öncelikle parti politikalarına uymayan CHP’li belediyelerin uygulamalarına bakmalarını istedi.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR…
Çalışanlar olarak taleplerinin günün şartlarına göre en masum ve en demokratik talepler olduğunu yenileyen Doğan, “Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın. Keyfi olarak işten attığınız işçiler geri alınsın. Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin. İşçiler üzerinde yapılan baskıl ve tehditlere son verilsin. Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin. Sorunlarımız masada çözülsün. İşçilerle uğraşmayın, ekmeği ile oynamayın, sabrını ve inancını sınamayın” diyerek konuşmasını tamamladı.
Hep birlikte belediye binası önüne “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atarak giden işçiler, taleplerini bir kez daha dile getirdikleri eylemlerinin ardından çalışma alanlarına geri döndüler.
Belediye işçilerinin eylemine, Bakırköy TKP İlçe örgütü kalabalık bir ekiple destek verirken, Tüm Bel Sen temsilcileri, Bakırköy Kent Savunması ve CHP üyesi olduğunu söyleyen çok sayıda vatandaşta destek vererek, “Yanlış nereden gelirse gelsin, karşısında duracağız” dedi.
ADİL ÇİFTÇİ’DEN ÖZÜR
Aylardır meydanda yapılan işçi eylemlerinden haberdar olmadıklarını iddia eden Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu Sözcüsü Feyza Özbir, çadıra gelen DİSK Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi’den özür diledi.
SADECE CHP’Lİ BAŞKAN VE CHP YÖNETİMİ KATILDI
Kentsel dönüşümle ilgili halkın mağduriyetlerini dile getirmek için bir araya geldiklerini söyleyen Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu’nun, Halk Çadırı adı altındaki toplanmalarına sadece CHP’li Belediye Başkanı, yardımcıları ve meclis üyelerinin katılması dikkatlerden kaçmadı.
Konuyla ilgili kendilerine gelen bir davetin olmadığını söyleyen MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, ilçe halkının yararına olan her konuya destek verdiklerini, dönüşümle ilgili tüm kurumların bir araya gelerek bir eylem planı yapması gerektiğine dikkat çekti.
Ak Parti İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu Kestane’de durumdan aldığı mesajla haberdar olduğunu söyleyerek, “Biz kamu yararı olan her şeyin yanındayız” ifadeleriyle, dönüşüm çadırına gelen Kerimoğlu’na asıl sorulması gerekenleri sormayarak, herkesle temasta olduğunu ama temasının mesajdan ibaret olduğunu söylediği Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu’na şu soruları yöneltti.
- Bakırköy Belediye Meclisi’nde kurulan ‘Kentsel Dönüşüm Komisyonu’nun icrasında Belediye Başkanı inisiyatifi ele almış mıdır?
- İBB’ye konuyla ilgili bilgi, belge, hasarlı bina dökümü iletilmiş midir?
- + Kat talep edilirken, alt yapı fizibilitesi yapılmış mıdır?
Kentsel Dönüşüm’ün ilk muhatabı olan seçilmiş Belediye Başkanı’nın kurulan çadıra gelerek açıklamaya katılmasını da, ‘gayriciddi bir tavır’ olarak değerlendiren Mazlumoğlu Kestane, yapılan etkinliği ‘Tribünlere oynamak’ şeklinde yorumladı.
MİMARLAR ODASI BAŞKANI, “+1 KAT TALEBİ İLE DÖNÜŞÜM OLMAZ”
Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu’nun + 1 kat talebiyle meydanda çadır kurarak imza kampanyası başlatmasını değerlendiren Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mimar Mustafa Fazlıoğlu, dönüşüm planlarının meslek odalarından bölge halkına kadar şeffaf bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyleyerek, “+1 katla bu iş olmaz” dedi.
“BAKIRKÖY’Ü YÖNETENLER, HALKIN DUYGULARIYLA OYNUYORLAR”
Vatandaşın +1 kat talebinin masum bir düşünce olduğunu ama teknik açıdan değerlendirildiğinde bunun olmayacağını söyleyen Fazlıoğlu, “Bakırköy’e +1 kat demek, İstanbul’a +” kat demektir. İstanbul’a artı kat vererek oluşacak yoğunluk artışına hangi siyasi kişi ya da parti ‘evet’ der” ifadeleriyle, “+1 kat talebine ne İBB, ne de bakanlık evet demez. Bunu Bakırköy’ü yönetenler de çok iyi biliyor ama buna rağmen halkın duygularıyla oynuyor” sözleriyle, “Dönüşümle ilgili tüm hak arama eylemlerine destek veriyoruz ama bu hak arama değil, artı bir kat artışına yani ranta evet demektir” ifadelerini kullandı.
+ KAT İSTEMEYEN VATANDAŞLAR, “BÖYLE ÇÖZÜM OLMAZ”
Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu’nun, ilçedeki dönüşümün ancak +kat ilavesi ile olabileceğini mümkün görmesini, teknik açıdan bilgisizlik olarak değerlendiren bazı vatandaşlar ise, “Artı kat ilavesi ile ilçemizin gündüz nüfusunun geceye de taşınmasını istemiyoruz” diyerek, +katın çözüm olmadığını belirttiler.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.