CANER KILIÇ, İBB’NİN BAKIRKÖY’E YAPTIKLARINI ANLATTI
CANER KILIÇ, İBB’NİN BAKIRKÖY’E YAPTIKLARINI ANLATTI
Bakırköy Belediye Meclisi’nin mart ayı ilk toplantısında gündem dışı söz alan İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi CHP’li Caner Kılıç, İBB’nin ilçelerine 6 yıllık süre içerisinde neler yaptığını anlattı. Göreve başladıkları ilk anda ’Topal Ördek’ yakıştırması ve sonrasında artarak devam eden engellemelere rağmen İBB yönetiminin İstanbul’a değer katacak projelere imza atmaya devam ettiğini söyleyen Kılıç, 60’a yakın iş kalemi ile büyük oranda tamamlanan ve yapımına devam eden çalışmaları başlıklar halinde sıraladı.
Görsellerle sunum halinde yapılan çalışmaları sıralayan Caner Kılıç, 19 ayrı noktada keşler, okul spor salonları, Florya Engelliler Yaz Kampı, İstanbul Planlama Ajansı, İBB Kadın Evi ve bakım onarım çalışmaları gibi yapı ve sosyal tesis imalatı olduğunu belirtti. Ak Parti döneminde Florya'da başkanlık konutları olarak kullanılan 13 villanın STK, Üniversite ve İstanbulluların vizyon önerilerini planlandığı, herkese açık bilim ve kültür mekânına dönüştürüldüğünü, Florya Engelliler Kampı’nın da hem sosyal tesis, hem rehabilitasyon merkezi, hem de kreş ve diğer altyapılarıyla deprem bölgesinden gelen depremzede ailelerin misafir edildiği bir alan olarak kullanıldığını vurgulayan Kılıç, açıklamalarına şöyle devam etti.
* YOL ALTYAPI- ÜSTYAPI DÜZENLEMELERİ;
İncirli Caddesi, Fişekhane-İstanbul Caddesi, Florya Caddesi, Akmescit-ŞükranÇiftliği Sokakları, İskele Huban Sokak, Demiryolu Caddesi, Halkalı Caddesi, Yeşilyurt İstasyon Caddesi tüm altyapı ve üstyapı tesisleri, kent mobilyalarıyla prestij yolları haline getirildi. (2.1 MİLYAR TL)
* CADDE MEYDAN DÜZENLEMELERİ
Bakırköy Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi, Gençler Caddesi, General Şükrü Kanatlı Caddesi, Mektupçu Sokakla beraber Yarışma projesine uygun olarak ilçemizin en prestijli alanı haline getirildi.
2. Etap Ebuziya Caddesi-Sahil bağlantısı çalışılmaya devam ediyor.
* ULAŞIM PROJE İMALATLARI
Yaşanan Pandemi ve deprem felaketine rağmen, Ulaştırma Bakanlığı’nın yapıp İBB ye devrettiği hatların proje bedellerinin İBB gelirinden
birkaç ay gibi kısa bir süre içerisinde kesmesine rağmen, tüm dünyada 5 yılda 65 km ile aynı anda en çok metro inşa edilen şehir İstanbul oldu.
2019’da 13 olan hat sayısı 18’e, 158 olan istasyon sayısı 235’e çıkarıldı.
Günlük yolculuk sayısı 2019’da 2 milyon olan raylı sistemin 2024 sonu itibarıyla yolculuk 3 milyon üstünde.
2019-2025 arası 185 farklı ulaşım projesi için 82 milyar harcanmıştır.
Yeni karayolu yatırımları yanında deprem riski nedeniyle köprü, alt-üst geçit, kavşak güçlendirildi.
2019 da %15’ler seviyesindeki M9 Ataköy-Olimpiyat Metrosu bitti (13.5 km, 11 istasyon)
Bakırköy İDO – Bağcılar Kirazlı (9 km 8 istasyon) temeli 2016 da atıldı, 2018 de bitecekti, 2024 yılında hizmete açılabildi.
İncirli Metrobüs üst geçidi, Yenibosna Metrobüs üst geçidi, Baruthane Millet Bahçesi üst geçidi inşaatları tamamlanmak üzere.
Yeşilyurt Marmaray Alt Geçidi'nde kazalara sebep olan yol kot düşürme çalışmaları bitti.
* PARK, YEŞİL ALAN, AYAMAMA YAŞAM VADİSİ
İstanbul 2019’dan bu yana 13 milyon m2 yeşil alan kazandı.
Tarıma Destek (çiftçilerimize fide-ayçiçeği tohumu-besi yem desteği)
Kemerburgaz fide üretim merkezi
4 yeni kent ormanı, 13 yaşam vadisinin yanı sıra, Büyükdere Atatürk Fidanlığı İstanbul’a kazandırıldı.
Ayamama Yaşam Vadisi, Çırpıcı Şehir Parkı, Florya Atatürk Ormanı, İPA Florya Yerleşkesi Peyzajı, Şehit Gülşen Bahadır Parkı, Bakırköy Geneli Muhtelif Park Yeşil alan uygulamaları,
1.2 milyon metrekare alanlı ve 10 km uzunluğunda Ayamama Yaşam Vadisi’nin 1. Etabı olan 300 bin metrekare Bakırköy kısmı tamamlandı, halkımızın hizmetine açıldı.
Ayamama Vadisi’nde yaşananları hatırlatarak sunumuna devam eden Caner Kılıç, İBB Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçildikten 15 yıl sonra İstanbul'da büyük bir sel faciası yaşandığını ve derenin taşması sonucu 20 canın kaybedildiğini belirterek, İSKİ’nin o dönemde dere ıslahlarını tamamlamadığı için de yerleşim alanlarını ve yolları su bastığını söyledi.
2009 yılındaki bu sel felaketinden sonra dönemin yöneticilerinin “Islah çalışmasını hemen başlatacağız. Buralara çivi dahi çaktırmayacağız” dediğini ancak 10 yılda yapılan tek işlemin Ayamama Çevresi İmar Planlaması olduğunu, Basın Ekspres boyunca koca gökdelenler dikildiğini söyleyen Kılıç şöyle devam etti.
2019 yılında İBB yönetimini kazanan CHP’li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vizyonuyla sadece dere ıslahı değil, bir yaşam vadisi de oluşturuldu.
* Ayamama Yaşam Vadisi 4 etap, toplam 1,2 milyon m2 yeşil koridor, 1. Etabı 3.5 KM Bakırköy
* Mevcut ağaçlar korundu, ek 1000 e yakın ağaç, 600.000 çalılık, biberiye, kekik dikildi,
* 3 adet çocuk oyun alanı, 1 adet macera parkı, basketbol sahaları, yürüyüş- bisiklet yolları, yaya köprüleri, yapay göletler, büfeler, otopark alanlarıyla 300.000m2 yaşam vadisi
* Uluslararası C40 Yeşil ve Gelişen Mahalleler Programı’ndan destek almaya hak kazandı
İSKİ ALTYAPI YATIRIMLARI
* Pandemi süreci fırsata dönüştürülerek; yıllardır yapılamayan yol altyapı çalışmaları bitiril,
* Dere ıslahı konsepti değişti. Sadece dere ıslahı değil çevresiyle beraber Yaşam Vadi
* Kurbağalıdere, Ayamama gibi İstabul’un bir çok sorunlu noktası hayata katıldı
*Kroniikleşen Ayamama Deresi Islahı, Karabal Caddesi Islahı, ve alt yapı çalışmaları, Demirkapı, Yücetarla ve Ataköy Atıksu Tüneli
* Bakırköy Geneli Muhtelif su baskınları yaşanan sokaklarda altyapı yenilenmesi tamamlandı.
* İSKİ Bakırköy genelinde 6 yılda 3.4 Milyar altyapı yatırımı yaptı ve yapmaya devam ediyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE NELER YAPILDI?
Son olarak hazırladığı sunumuna Kentsel Dönüşüm başlığı ile devam eden Caner Kılıç, ilk olarak İstanbul’un tamamına müktesep hakların verildiğini, dönüşümü kolaylaştıran bölge imar planlarının hızlıca çıkarılmasına başlandığını, nüfusun 1/2’sinin yaşadığı merkez 7 mahallenin 20 yıldır yapılmayan ve dönüşümü kolaylaştıracak içeriği ile hazırlanan imar planlarının da tamamlanmak üzere olduğunu ifade ederek şöyle devam etti.
* iBB-KİPTAŞ-İMAR AŞ işbirliğinde ‘İstanbul Yenileniyor’, ‘Kentsel dönüşüm destek paketleri’ Bakırköy Belediyesi ve KİPTAŞ ortaklığı ile işbirliği protokolü Kasım 2024’de imzalandı.
* Kiptaşın uzlaştığı başvuru sayısı 1.243, 1.800 yapı, 32.000 daire ve bu da 120.000 insan
* 1 milyon bağımsız bölüm X 2.500.000 TL = 2.5 Trilyon Bütçe (2025 bütçesinin 5 katı)
* Bakırköy toplam bina sayısı: 12.000. %84 ü 2000 öncesi, Nüfus: 220.000, 2.87 ortak yaklaşık 78.141 hane var.
* Olası büyük depremde riskli 5.482 bina, (yaklaşık 34.000 bağımsız bölüm çok ağır, ağır ve orta hasar ihtimali)
* 34.000 bağımsız bölüm X 2.500.000 TL = 85 Milyar Bütçe (2025 Bütçesinin 22 katı)
SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMALARI
Kent lokantaları, İsdihdam Ofisleri, Öğrenci Yurtları, Kütüphaneler, Ders Atölyeleri, Kreşler, Halk Bakkalı, Halk Süt, Evlilik Desteği, Yeni Doğan Desteği, Emekli Desteği, Engelli Desteği, Anne Kart, Askıda Fatura gibi uygulamalar tüm engellemelere rağmen artarak devam ediyor. Belediye Başkanımız Ayşegül Ovalıoğlu öncülüğünde, meclisimizin de desteğiyle İBB’nin ilçemizde yaptığı bu uygulamaları daha da arttırıyoruz. Emekliye Pazar Desteği, İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencilerine 8 ay eğitim desteği, Destek Kart, Yaz ve Kış gençlik spor okulları, Evde Sağlık Hizmetleri, Tıp Merkezi Poliklinik Hizmetleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmetleri, Kreşler, Yurtlar, YKS-LGS Etüd Merkezi ve Ders Atölyeleri, Bakırköylüyü kültür ve sanatla buluşturan konserler, oyunlar, sergi ve söyleşiler, can dostlarımıza veterinerlik, ücretsiz ring seferleri.
TEK BİR SORUMLU İSTİFA ETTİ Mİ?
Ana akım yazılı ve görsel basında İBB yönetiminin yaptığı örnek çalışmalar, açılışlar, sosyal belediyecilik uygulamaları ile ilgili haber yapılmadığını, daha çok gündeme geliş şekli algı yaratmak arızalanan İETT araçları, servis dışı kalan yürüyen merdivenler, İSKİ su tarifesi gibi konuların ele alındığını söyleyen Caner Kılıç, “Hiç mi başarılı çalışma yok” ifadeleriyle, “Peki yaşanan Kastamonu, Adıyaman, Şanlıurfa, Rize, Artvin sel faciası, deprem faciası, yakın zamanda yaşadığımız Kartalkaya Yangın Faciası, Orman yangınlarındaki yetersizliğimiz, tren kazaları, maden faciaları, tüm bu yıkımlarda bir tane dahi olsa devlet görevlisi yada siyasi sorumlu istifa etti mi?” diyerek, kendi sorusuna ‘Hayır’ diye yanıt verdi.
Başta İBB olmak üzere tüm CHPli belediyelerin vatandaşa dokunan uygulamalarla belediyelerde büyük fark yarattığını ve yaşanan gözaltı ve tutuklamaların sebebinin de bu olduğunu belirten Kılıç, “Buraya kadar anlattığım uygulamalarda; kent mekanını, beton ekonomisi için rant alanı görüp, mutlu bir azınlık için tüm kaynaklarını seferber eden anlayış yerine, sürdürülebilir çevreyi önceleyen, kaynaklarını israf etmeden halka hizmete dönüştüren anlayışın sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz” ifadeleriyle, Ayamama Yaşam Vadisi’ni de örnek olarak gösterdi.
KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA
Konuşmasının sonunda, “Darısı ilçemizin 1/3’ünü kapsayan ve tarihi 1900’lerin başına giden Atatürk Havalimanı’nın başına” ifadeleriyle, “Son sözüm de, belediyelerimize yapılan operasyonlar, şafak baskınları, silkelemeler, İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na yapılan hukuksuzluklar, yıldırmalar, itibarsızlaştırma çalışmaları sadece CHP’nin değil, başta Ak Partiye gönül vermiş vatandaşlarımız olmak üzere tüm halkımızın meselesidir. Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, özgürlükler ve şeffaf yönetim anlayışı tek çıkış yolumuzdur. Kaybettiğimiz bizim kaynaklarımız ve çocuklarımızın geleceğidir. Onun için kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.