Emlak Vergisi zamları Bakırköy’ü de fena vurdu! Artış oranları yüzde 800’ü buldu!
Emlak Vergisi zamları Bakırköy’ü de fena vurdu! Artış oranları yüzde 800’ü buldu!
Bakırköy’de 2026-2029 yılları arasını kapsayacak yeni ve zamlı emlak vergisi değerleri belli oldu. 4 yılda bir ilçe belediyelerinde kurulan Emlak Arsa Arazi Metrekare Birim Değer Tespit Komisyonları tarafından belirlenen artışlara 15 mahalle muhtarı da şerh koydu. Muhtarlıklarda askıya çıkan zamlı vergilendirme, 1 aylık itiraz sürecinin ardından uygulanmaya başlayacak. Yeni fiyatlandırmalara göre en düşük zam oranının yüzde 400, en yükseğinin ise ortalama yüzde 800’ü bulduğu görüldü.
15 MAHALLE MUHTARI DA ŞERH KOYDU
2026-2029 yılları arasını kapsayacak yeni ve zamlı emlak vergisi değerleri askıya çıktı. Yüzde 800’ü bulan artış karşısıda şaşıran vatandaşlar, komisyonun teklifini belirleyen Bakırköy Belediyesi’ne tepki gösterdi. Belirlenen vergi değerleri 30 Temmuz’da dolacak olan itiraz sürecinin ardından Mayıs 2026 tarihine kadar askıda kalacak
Dört yılda bir belirlenen arsa rayiç değeri üzerinden her yıl belirlenen emlak vergisinin de güncellenen arsa rayiç değerine göre güncellendiğini hatırlatan tüketici dernekleri, vatandaşların itiraz süresi içinde vergi mahkemelerine dilekçe ile itirazlarını yapmasını istedi. Muhtarlıklara asılan fiyatlandırma, itirazların alınmasının ardından uygulanmaya başlayacak.
Emlak vergisindeki artışın yasadan kaynaklandığını savunarak, topu Takdir Komisyonu’na atacak olan Bakırköy Belediyesi'ne seslenen vatandaşlar, komisyona gelen teklifin de belediye tarafından belirlendiğini bildiklerini söyledi.
KOMİSYON OLUŞUMU VE VATANDAŞIN BİLMESİ GEREKENLER
Oran belirleme komisyonlarında üye olarak mahalle muhtarlarının tamamı yer alırken Vergi Dairesinin 2 üyesi, Ticaret Odasının 1 üyesi, İlçe Belediyelerinden 2 üye, Maliye Bakanlığından ise 2 üye yer aldı. Onaylı listeler mahalle muhtarlıklarına gönderilerek askıya çıkarıldı. Muhtarlıklara asılan fiyatlandırma, itirazların alınmasının ardından uygulanmaya başlayacak.
Rayiç bedellere yapılan itiraz vergi mahkemelerinde görülecek olup itirazın kabulü halinde takdir komisyonlarınca tekrar bir değer tespiti yapılacaktır. Bunun için yapılması gerekenler öncelikle sakini olduğunuz mahalle muhtarlığında askıda yer alan değerleri öğrenmektir. Şayet bu değerlerin hakkaniyete aykırı olduğunu düşünüyorsanız Takdir Komisyonu kararının iptaline yönelik hukuki sürecin süresi içerisinde yani 30 Temmuz’a kadar başlatılması yani dava açılması gerekmektedir.
Sürecin Temmuz ayına denk gelmesi, 30 günlük sürenin adli tatilde bitmesine sebep olduğundan mükelleflerin dava açma hakkının ne zamana kadar devam ettiği de değişmekte. Kural olarak vergi mahkemelerinde açılacak davalarda, süre sonu adli tatile geldiği takdirde adli tatilin bitiminden itibaren hak sahiplerine 7 gün daha tanınmıştır.
Buna göre adli tatilin başlangıcı olan 20 Temmuz’dan sonraki bir tarihte dava açma süresi dolduğu takdirde bitimi olan 31 Ağustos’tan itibaren 7 gün içerisinde Takdir Komisyonu kararının iptali için dava açılabilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.