15.Fotoğraf Yarışması

Kas yırtığı belirtilerine dikkat!

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 06.07.2025 - 10:08, Güncelleme: 06.07.2025 - 14:44
 

Kas yırtığı belirtilerine dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, kas yırtığı belirtileri hakkında bilgiler verdi.
Kas yırtığı, kas liflerinin ani veya aşırı zorlanma sonucu kısmen ya da tamamen hasar görmesidir. Özellikle spor yaparken ya da ani bir hareketle oluşabilir. Baldır, uyluk arkası ve omuz bölgesi en sık etkilenen alanlardır. Neden olur? Isınmadan yapılan egzersizler Ani yön değiştirme, zıplama veya düşme Kas yorgunluğu ya da esneklik eksikliği Daha önce geçirilmiş kas yaralanmaları Belirtiler nelerdir? Ani ve şiddetli kas ağrısı Kas spazmı, şişlik, morarma Hareket kısıtlılığı ve kuvvet kaybı Tedavisi Hafif yırtıklarda istirahat, buz uygulaması, bandaj ve bacak yukarıda tutulması (RICE yöntemi) yeterli olabilir. Ağrı kesiciler ve fizik tedavi ile iyileşme desteklenir. Ciddi kas yırtıklarında cerrahi gerekebilir. Korunma yolları Egzersiz öncesi mutlaka ısınma Esneklik ve kuvvet artırıcı egzersizler Ani ve aşırı yüklenmelerden kaçınma Doğru spor tekniklerinin öğrenilmesi Doç. Dr. Aybars Kıvrak, "Unutmayın: Kas yırtıkları doğru müdahale ile iyileşebilir, ancak en iyi tedavi korunmaktır. Kaslarınızı tanıyın, sınırlarınızı zorlamayın." dedi. 
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, kas yırtığı belirtileri hakkında bilgiler verdi.

Kas yırtığı, kas liflerinin ani veya aşırı zorlanma sonucu kısmen ya da tamamen hasar görmesidir.

Özellikle spor yaparken ya da ani bir hareketle oluşabilir. Baldır, uyluk arkası ve omuz bölgesi en sık etkilenen alanlardır.

Neden olur?

  • Isınmadan yapılan egzersizler
  • Ani yön değiştirme, zıplama veya düşme
  • Kas yorgunluğu ya da esneklik eksikliği
  • Daha önce geçirilmiş kas yaralanmaları

Belirtiler nelerdir?

  • Ani ve şiddetli kas ağrısı
  • Kas spazmı, şişlik, morarma
  • Hareket kısıtlılığı ve kuvvet kaybı

Tedavisi

Hafif yırtıklarda istirahat, buz uygulaması, bandaj ve bacak yukarıda tutulması (RICE yöntemi) yeterli olabilir. Ağrı kesiciler ve fizik tedavi ile iyileşme desteklenir. Ciddi kas yırtıklarında cerrahi gerekebilir.

Korunma yolları

  • Egzersiz öncesi mutlaka ısınma
  • Esneklik ve kuvvet artırıcı egzersizler
  • Ani ve aşırı yüklenmelerden kaçınma
  • Doğru spor tekniklerinin öğrenilmesi

Doç. Dr. Aybars Kıvrak, "Unutmayın: Kas yırtıkları doğru müdahale ile iyileşebilir, ancak en iyi tedavi korunmaktır. Kaslarınızı tanıyın, sınırlarınızı zorlamayın." dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.