15.Fotoğraf Yarışması

Yalçınkaya ülkemizdeki yangınları değerlendirdi!

Gündem 05.07.2025 - 12:43, Güncelleme: 05.07.2025 - 12:43
 

Yalçınkaya ülkemizdeki yangınları değerlendirdi!

Mimar Sedat Yalçınkaya, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığı ve şiddetindeki artışa dikkat çekerek yükselen bir risk faktörü haline geldiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini vurgulandı. Yalçınkaya, "Yaz ayları artık ülkemizde yangın mevsimi oldu" ifadeleriyle çözüm önerilerini de sıraladı.
Mimar Sedat Yalçınkaya, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığı ve şiddetindeki artışa dikkat çekerek yükselen bir risk faktörü haline geldiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini vurgulandı. Yaz aylarının artık ülkemizde yangın mevsimi olduğunu da söyleyen CHP'li Mimar Sedat Yalçınkaya, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı. Neden her yaz yanıyoruz? Yaz ayları Türkiye için artık yangın mevsimi oldu. Her yaz, ülkenin dört bir yanından yükselen alevleri izliyoruz. Direnç kazanacağımıza, zaaflarımız artıyor. Daha haziran ayında İzmir, Ege ve Akdeniz’den yangın haberleri gelmeye başladı. Sıcaklıkların daha da yükseleceği temmuz ayı ise çok kritik. Son 10 yılda yangın sayısı iki katına çıktı. • 1937–2024 ortalama: 1.435 yangın • 2015–2024 ortalama: 2.732 yangın Bu artış tesadüf değil İklim krizi, düşen nem, sert rüzgarlar… Ama esas tehdit: Ormanları rant alanına çeviren yasalar, özelleştirmeler ve denetimsizlik. En büyük tehdit: Enerji Nakil Hatları Yangın nedenleri içinde 3. sırada ama en fazla alan bu yüzden yanıyor. Piknik, anız, çoban ateşi: 758 yangın → 3.520 hektar Enerji hatları, trafolar: 143 yangın → 5.976 hekta Enerji kaynaklı yangınlarda yanan alan: %25,6 Hatlar ormanların içinde, ulaşımı zor. Geç fark ediliyor. Alevler 400 hektarı geçince müdahale edilemiyor. Peki nasıl yangın çıkarıyorlar? Sıcakta genleşen tellerin çarpışması Bakımsız trafolar Direk çevresinde önlem alınmaması Denetim kimde? TEİAŞ, TEDAŞ ve Orman Genel Müdürlüğü’nde. Ama veriler açıklanmıyor, cezalar belirsiz. İzmir’de 2 kişinin can verdiği yangınlar dahil Ödemiş, Seferihisar ve Foça’daki yangınların nedeni: Elektrik hatları. Geçmiş unutulmadı: Günlerce süren 2021 yangınları Cumhuriyet tarihine geçti. Bu yangınlarda küle dönen alanlara ekilen ağaçların büyümesi bekleniyor. 2021 yılından sonraki her yaz yangınlar çıkmaya devam etti. Ancak yangınların çıkması bir türlü engellenemedi. 2021 • Manavgat: 26.903 hektar • Milas: 12.764 • Köyceğiz: 10.737 • Marmaris: 9.051 2022: Datça 2023: Çanakkale Yine aynı neden. Aynı sonuç: Kül olan ormanlar. Bu yangınlar sadece ağaçları değil, binlerce canlıyı da yutuyor. Orman hayvanları alevlerden kaçamıyor, kaplumbağalar yanıyor, kuşlar yuvalarıyla birlikte yok oluyor. Yangın, sadece doğayı değil, yaşamı yok ediyor. 1999 depreminden ders almadık, 6 Şubat’ta yıkıldık. 2021 yangınlarından ders almadık, her yaz yanıyoruz. Çözüm net: Kamucu, doğayı ve yaşamı önceleyen politikalar. Özelleştirilen enerji hatları yeniden sıkı denetlenmeli. İhmale ağır yaptırımlar uygulanmalı.
Mimar Sedat Yalçınkaya, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığı ve şiddetindeki artışa dikkat çekerek yükselen bir risk faktörü haline geldiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini vurgulandı. Yalçınkaya, "Yaz ayları artık ülkemizde yangın mevsimi oldu" ifadeleriyle çözüm önerilerini de sıraladı.

Mimar Sedat Yalçınkaya, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığı ve şiddetindeki artışa dikkat çekerek yükselen bir risk faktörü haline geldiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini vurgulandı.

Yaz aylarının artık ülkemizde yangın mevsimi olduğunu da söyleyen CHP'li Mimar Sedat Yalçınkaya, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı.

Neden her yaz yanıyoruz?

Yaz ayları Türkiye için artık yangın mevsimi oldu. Her yaz, ülkenin dört bir yanından yükselen alevleri izliyoruz. Direnç kazanacağımıza, zaaflarımız artıyor.

Daha haziran ayında İzmir, Ege ve Akdeniz’den yangın haberleri gelmeye başladı. Sıcaklıkların daha da yükseleceği temmuz ayı ise çok kritik.

Son 10 yılda yangın sayısı iki katına çıktı.

• 1937–2024 ortalama: 1.435 yangın

• 2015–2024 ortalama: 2.732 yangın

Bu artış tesadüf değil

İklim krizi, düşen nem, sert rüzgarlar…

Ama esas tehdit: Ormanları rant alanına çeviren yasalar, özelleştirmeler ve denetimsizlik.

En büyük tehdit: Enerji Nakil Hatları

Yangın nedenleri içinde 3. sırada ama en fazla alan bu yüzden yanıyor.

Piknik, anız, çoban ateşi: 758 yangın → 3.520 hektar

Enerji hatları, trafolar: 143 yangın → 5.976 hekta

Enerji kaynaklı yangınlarda yanan alan: %25,6

Hatlar ormanların içinde, ulaşımı zor. Geç fark ediliyor.

Alevler 400 hektarı geçince müdahale edilemiyor.

Peki nasıl yangın çıkarıyorlar?

Sıcakta genleşen tellerin çarpışması

Bakımsız trafolar

Direk çevresinde önlem alınmaması

Denetim kimde? TEİAŞ, TEDAŞ ve Orman Genel Müdürlüğü’nde. Ama veriler açıklanmıyor, cezalar belirsiz.

İzmir’de 2 kişinin can verdiği yangınlar dahil Ödemiş, Seferihisar ve Foça’daki yangınların nedeni: Elektrik hatları.

Geçmiş unutulmadı: Günlerce süren 2021 yangınları Cumhuriyet tarihine geçti. Bu yangınlarda küle dönen alanlara ekilen ağaçların büyümesi bekleniyor. 2021 yılından sonraki her yaz yangınlar çıkmaya devam etti. Ancak yangınların çıkması bir türlü engellenemedi.

2021

• Manavgat: 26.903 hektar

• Milas: 12.764

• Köyceğiz: 10.737

• Marmaris: 9.051

2022: Datça

2023: Çanakkale

Yine aynı neden. Aynı sonuç: Kül olan ormanlar.

Bu yangınlar sadece ağaçları değil, binlerce canlıyı da yutuyor.

Orman hayvanları alevlerden kaçamıyor, kaplumbağalar yanıyor, kuşlar yuvalarıyla birlikte yok oluyor.

Yangın, sadece doğayı değil, yaşamı yok ediyor.

1999 depreminden ders almadık, 6 Şubat’ta yıkıldık.

2021 yangınlarından ders almadık, her yaz yanıyoruz.

Çözüm net:

Kamucu, doğayı ve yaşamı önceleyen politikalar.

Özelleştirilen enerji hatları yeniden sıkı denetlenmeli.

İhmale ağır yaptırımlar uygulanmalı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.